2001

Kempenerpop op het Boerenbondterrein!

Kempenerpop 2001

Zaterdag 11 Augustus: Defendent, Knockdown, Third Stone.

Zondag 12 Augustus: No Friends, Koffieklep, JSBX, T-nice, Snowball, Ventilators, D3D, Brainstew, Louis!, Calling Elvis.

Verslag Zondag 12 Augustus
Op deze dag zijn gelukkig geen uitvallende bands. Deze festivaldag wordt geopend door de Aalsterse band No Friends, nou viel dat laatste nogal mee want de band had veel vrienden en bekenden meegebracht. Dat de band nog niet zo heel lang bezig is kon je wel horen, men was het er duidelijk onderling nog niet altijd over eens wanneer een bepaald nummer afgelopen was. Verder verdronk de gitaar in een zee van flanger en chorus effecten.

Als tweede band staat de band Koffieklep geprogrammeerd, deze band maakt uitsluitend covers van funk to rock, en doet dit prima. De band heeft een open geluid en enkel prima muzikanten in de gelederen, als ze een beetje weten welke kant ze in willen dan moesten ze maar gauw beginnen met het schrijven van eigen nummers.

Hierna is het de beurt aan de band JSBX, deze Valkenswaardse nieuwjaars act bleek een langer leven beschoren dan dat ene optreden in café de Fantast, ook bij Kempenerpop gaat de band flink tekeer. Voor subtiele zanglijnen ben je hier duidelijk aan het verkeerde adres, de zanger gromt, grauwt en schreeuwt alsof zijn leven ervan afhangt. De band speelt zoals de naam al doet vermoeden diverse Jon Spencer Blues Explosion nummers, maar ook “Blue Hotel” moet er aan geloven. Hoewel de bassist nog niet zo lang geleden voor het eerst een bas vastpakte en de band nog maar enkele keren gespeeld heeft, is het een prima optreden.

T-Nice voor het eerst een R&B-act op Kempenerpop, het gezelschap bestaat uit 3 heren, 1 zanger en 2 zanger/ rappers, (3 heren in een overmaatse metallic-spijkerbroek en een minidisc). De zang en rap zijn prima verzorgd en de minidisc produceert gepolijste muziek. Het publiek vermaakt zich prima en staat voorzichtig mee te bewegen op de relaxte beat van T-Nice.

Snowball, 3 van de 4 leden van deze band hebben al op eerdere edities van Kempenerpop gespeeld, met respectievelijk Plunk (1994) & My Sister Susan (2000). De band speelt gitaarpopliedjes à la Weezer, Travis en Fountains of Wayne volgens de bio, maar je kunt er wat mij betreft ook gerust Dinosaur Jr en The Cure bijzetten. Op Kempenerpop speelt de band een lekkere set met pakkende uptempo gitaarliedjes, met de wat melancholische/nonchalante zang van zanger Adrie. Voor de oplettende luisteraar herkent zelfs nog een oud Plunk-nummer dat tijdens deze set voorbij komt.

Ventilators, deze bluesrockband zet een goede set neer, de gitaren produceren heerlijke gitaarriffs en regelmatig 2-stemmige solo’s. De zanger heeft een dijk van een strot, en bas en drums vormen een solide basis onder het geheel. Een stomend optreden, we zullen nog, mag ik hopen, regelmatig van ze horen.

Brainstew, deze Veldhovense band is ooit begonnen als Green Day coverband (en dat kun je horen!). Tegenwoordig worden vooral eigen nummers gespeeld, al komt er af en toe nog een nummer van Green Day voorbij. De band speelt vrolijke punk met een schot aan de microfoon. Als de Schotse kilt tijdens het optreden verwijderd wordt, toont de zanger trots zijn nieuwe Tweety-onderbroek aan het grote publiek.

DIIID, deze band maakt oldschool hardrock, melodieus, snel en met een zanger die er regelmatig van die hoge uithalen tussendoor gooit. De band speelt een prima set, het is alleen jammer dat er dermate hard op de snare geramd wordt dat het geluid in de tent maar moeilijk te mixen valt en de nodige details verloren gaan in het geweld.

Dan is het de beurt aan Louis!. Eindelijk heeft Louis na jaren gespeeld te hebben met The Little Louis Bluesband zelf een repertoire bij elkaar geschreven. Als je de set hoort, vraag je je af waarom hij er niet eerder mee begonnen is. Louis maakt Rootspop waarbij hij put uit diverse stijlen zoals folk, blues, Tex-Mex en tango, enz. Louis heeft enkele bekende muzikanten uit de Valkenswaardse muziekscene om zich heen verzameld, samen vormen ze een uitgebalanceerde band die er met veel gevoel een heerlijk optreden verzorgen.

Als laatste treedt Calling Elvis aan, zoals de naam al doet vermoeden een Elvis coverband. De band is de feestelijke afsluiting van een lange festival dag. De band is een zanger met een echt Elvis-pak rijk en speelt een prima set waarbij vele bekende maar voor mij ook enkele onbekende werkjes van The King voorbij komen. Als je de hele dag bekijkt dan blijken er toch erg veel leuke bands in de regio rond te lopen, die overdag maar met name in de avonduren wat meer publieksbelangstelling zouden verdienen. Om 23.30 uur starten de medewerkers van het festival met de opruimwerkzaamheden en sjokken de laatste bezoekers richting huis.

En natuurlijk niet te vergeten Mannenkoor Vinger In ‘T Oor.